Wpływ przypadkowego zamrożenia szczepionek na zmiany właściwości i struktury adiuwantów glinowych

Opublikowano w dniu: 10 grudnia 2018

12 listopada 2018 roku w czasopiśmie Vaccine opublikowano wyniki badań wpływu przypadkowego zamrożenia szczepionek z adiuwantami glinowymi na zmiany właściwości i struktury samych adiuwantów.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), szczepionki powinny być przechowywane i przewożone w temperaturze +2 °C do +8 °C, i nie wolno ich zamrażać.

Szczepionki zawierające w swym składzie adiuwanty glinowe, takie jak szczepionka przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi, wirusowemu zapaleniu wątroby typu B oraz ich kombinacje, które uległy przypadkowemu zamrożeniu tracą swe właściwości fizyczne, chemiczne i immunologiczne, a utrata ich mocy jest nieodwracalna i związana z tworzeniem się agregatów cząsteczek adiuwantu pod wpływem temperatury poniżej zera i zerwaniem wiązań adiuwant – antygen. Zastosowanie takich szczepionek skutkuje brakiem skuteczności ich działania oraz zwiększa ryzyko wystąpienia działań niepożądanych w miejscu wstrzyknięcia.

Adiuwanty pomagają aktywować układ immunologiczny, indukując szybką odpowiedź immunologiczną i długotrwałą ochronę u osób szczepionych. Do najczęściej stosowanych adiuwantów należy wodorotlenek i fosforan glinu. Badania prowadzone przy użyciu różnorodnych metod wykazały, że mrożenie szczepionek zawierających ww. adiuwanty powoduje oderwanie od nich cząsteczek wody i utratę tzw. płaszcza protonowego, co prowadzi do zerwania połączenia z antygenem, uszkodzenia struktury adiuwantu,  i formowania agregatów, które mają tendencję do szybkiego opadania na dno opakowania bezpośredniego szczepionki.

Poznanie i zrozumienie mechanizmów i przyczyn powstawania uszkodzeń struktury adiuwant – antygen w szczepionkach adsorbowanych może przyczynić się do ulepszenia procesów wytwarzania szczepionek, tak aby były one bardziej stabilne i odporne na przypadkowe zamrożenie.

Autor: dr Paulina Górska, NIZP-PZH

Źródło:

Kurzątkowski W., Kartoğlu Ü., Górska P., Główka M., Woźnica K., Zasada A., Szczepańska G., Trykowski G., Gniadek M., Donten M. Physical and chemical changes in Alhydrogel™ damaged by freezing. Vaccine, 36(46), 12, 2018, 6902-6910.

Słowniczek
pokaż więcej
Znalazłeś niezrozumiany termin?
Zaproponuj hasło do słownika.
Loading

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close