Co to jest tiomersal i czym się różni od metylortęci?

Tiomersal to organiczny związek rtęci, który ze względu na swoje właściwości  antyseptyczne i przeciwgrzybicze jest stosowany w szczepionkach jako konserwant. W niektórych szczepionkach tiomersal może występować w śladowych ilościach jako pozostałość z procesu ich wytwarzania. Stosowany jest m.in. na etapie inaktywacji niektórych antygenów bakteryjnych. Tiomersal jest stosowany w procesie wytwarzania szczepionek od 30-tych lat ubiegłego wieku.

Działanie rtęci na nasz organizm zależy od formy jej występowania. Zanieczyszczenie środowiska powoduje, że człowiek narażony jest na związki rtęci w wyniku spożywania żywności pochodzenia morskiego, głównie ryb oraz owoców morza.

Rtęć występuje w postaci etylortęci i metylortęci, które w odmienny sposób wpływają na organizm człowieka.

Tiomersal:

  • Zawiera etylową postać rtęci, która w odróżnieniu do metylortęci, nie gromadzi się w organizmie przy kolejnych dawkach szczepionki w ilości toksycznej.
  • Badania prowadzone u niemowląt w pierwszych 6 m. ż. wskazują, że etylortęć pochodząca z tiomersalu jest usuwana z organizmu w ciągu 4-9 dni.
  • Tiomersal stosowany w dopuszczalnych dawkach w szczepionce jest bezpieczny z wyjątkiem reakcji alergicznych, które są uznawane za łagodne i utrzymują się tylko kilka dni. Potwierdzone uczulenie na ten związek występuje u niewielkiego odsetka zaszczepionych.
  • Tiomersal w Polsce występuje jedynie w składzie szczepionki DTP przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi lub jej odpowiednikach bez składnika krztuścowego.
  • Wykluczono związek pomiędzy podawaniem szczepionek z tiomersalem a zwiększonym ryzykiem autyzmu lub innych zaburzeń neurorozwojowych.
  • Pomimo wycofania tiomersalu ze składu szczepionek dla dzieci częstość występowania autyzmu nadal się zwiększa.

Metylortęć:

  • Jedna z najbardziej toksycznych form rtęci, nawet w niewielkich dawkach.
  • Znamy jego niekorzystną farmakokinetykę: okres półtrwania powyżej 30 dni, kumulacja w ośrodkowym układzie nerwowym, właściwości neurotoksyczne, nefrotoksyczne i hepatotoksyczne.
  • W badaniach oceniających źródło rtęci w organizmie stwierdzono, że niebezpieczne może być spożywanie ryb zanieczyszczonych toksyczną metylortęcią.
  • Wg WHO do organizmu człowieka absorbowana jest 99% metylortęci z żywności.
  • Jak podaje Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (Codex Alimentarius) limity dla metylortęci w rybach ustalono w zakresie od 1,2 do 1,7 mg /kg produktu (dla różnych gatunków ryb).

Tiomersal to etylowa postać rtęci, odmienna od tej, o której myślimy, kiedy mówimy- rtęć.

Ostatnia aktualizacja: 6 czerwca 2019

Powiązane artykuły:

Jakie substancje pomocnicze wchodzą w skład szczepionek?

Słowniczek
pokaż więcej
Znalazłeś niezrozumiany termin?
Zaproponuj hasło do słownika.
Loading

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie. Jeśli nie zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies, zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close